Съобщения


Движа се безопасно

На 14.05.2024 г. в ДГ „Здравец” и филиали гр. Болярово се състояха следните съвместни инициативи на РУ – гр. Елхово и полицейски участък в гр. Болярово за пътна безопасност на децата. Проведоха се практически беседи по БДП с представители на МВР в детската градина.

Гост на инициативата в гр. Болярово бяха инспектор Живко Койчев и младши инспектор Иван Кючуков. Във филиалите село Воден бяха посетени от младши инспектор Стамен Пенчев и Боян Недев. В с. Стефан Караджово инспектор Драгомир Караджов.

Проведеното мероприятието помогна да се осъществи взаимодействие с МВР за подпомагане на обучителния процес на децата по безопасност на движението. Срещата премина в емоционална, тържествена атмосфера, където децата се „Учат играейки- живеят знаейки”.
В тази възраст децата рядко се движат самостоятелно, но въпреки това те са участници в движението и затова трябва да умеят да се движат безопасно.
Инспектор Живко Койчев в гр. Болярово изнесе много интересна и поучителна беседа на децата. Тематично поднесеният материал обогати знанията на децата за основните правила на уличното движение. Опазване живота и здравето на децата на улицата. Подготовката им за безопасно придвижване като пешеходци. Беседата от инспектор Койчев подпомогна подобряването на възпитателно- образователния процес по БДП. Децата усвоиха знания и умения в областта на пътната безопасност. Придобиха обобщени представи за по-важни пътни знаци – STOP, път с предимство, пешеходна пътека; Внимание!
Други опасности, Двупосочно движение, Паркинг и други. Затвърди представите им за пътното движение и уменията им за безопасно придвижване като пешеходци. На поставени от инспектор Койчев въпроси децата изброяваха кой къде се движи; назоваваха участниците в движението; Разказваха и назоваваха двата вида светофари. С лекота изброяваха светлините на светофара по цвят. На практика се запознаха със звуковия сигнал на полицейската кола.

Уточняваха правилата и местата за безопасно пресичане и осъзнаваха необходимостта от тяхното спазване. Откриваха грешки на пешеходци при пресичане. Пяха подходящи песни за възрастта си.

Инспектор Стамен Пенчев и инспектор Боян Недев във филиал с. Воден и инспектор Драгомир Караджов и инспектор Тончо Димитров във филиал с. Стефан Караджово разказаха на децата за местата, където могат да играят. Усъвършенстваха понятията им за безопасността на улицата. Уточниха и разшириха знанията на децата за малкия пешеходец. Изградиха елементарни представи за пътното движение и важни умения за безопасно придвижване като пешеходци.

След това децата усъвършенстваха и затвърдиха наученото в игрови дейности.
Разказваха и назоваваха двата вида светофари.
Накрая децата в гр. Болярово поздравиха инспектор Живко Койчев и младши инспектор Иван Кючуков с песента „Колелата на автобуса“. Децата от филиалите поздравиха инспектор Стамен Пенчев, инспектор Боян Недев с „Песен за светофара“.


Лазаруване от филиал с. Стефан Караджово.

Децата от ДГ „Здравец“, филиал с. Стефан Караджово след старателната си подготовка пресъздадоха народния обичай „лазаруване“ под ръководството на своите учителки- Стоянка Станчева и Маргарита Янева. Момиченца облечени с пъстри носии и накичени с венчета от върбови клонки посетиха кметството на с. Стефан Караджово.
По стара българска традиция, красивите, усмихнати и накичени с китки в косите лазарки отправиха наричания и благопожелания за здраве и берекет.


Пролетни празници

От пролетните фолклорни празници, най- голямо място в живота на децата намират Лазаровден и Великден.

Децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино под ръководството на своите учителки Стоянка Гочева, Габриела Янчева, Диана Кижева и Николета Петрова емоционално възпроизведоха традиции и песни, свързани с пролетните народни обичаи.

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар, който по традиция се организира и чества само от момите.
Децата пресъздадоха обичая лазаруване в къщата на добрите стопани.
Прекрасните лазарки за сетен път разкриха пред нас красотата на традицията- изработката на венчетата и наричанията за здраве, радост, берекет, за дълъг и щастлив живот.
С празнично настроение, с творческо вдъхновение децата пресъздадоха колоритността на празника като пяха песни, рецитираха стихчета и изиграха характерното боенишко хоро На празника присъстваха и родители, които бяха приятно изненадани от емоционално представена програма.

С чудесното си представяне малките дечица показаха, че националният дух не е угаснал, а младото поколение спазва, тачи и поддържа българските традиции завещани от дедите ни.


Великденска работилничка

На Велики четвъртък още от ранни зори се боядисват яйца.
Традицията бе спазена и в любимата ни детска градина „Здравец“ гр. Болярово.
Съвместно деца, родители и педагози от двете групи „Мики Маус“ и „Буратино“ се включиха във Великденската работилничка . Създаде се много настроение и една емоционална атмосфера, във която всички с много любов, ентусиазъм украсяваха по свой неповторим начин шарени яйца. Родителите показа умения и различни техники за боядисване на яйцата – декупаж, боядисване с памук.
Децата научиха, че първото яйце е червено и с него отриваме бузките, да са бели и червени, здрави и засмени през годината. Яйцето трябва да се пази цялата година. За да разберем каква ще е следващата година .
Подредихме изложба от яйца, красиво подредени на специални поставки, кошнички, рисунки и апликации.
Приятни емоции изпитаха децата от крайния резултат – шарени, пъстри, цветни яйца.
Децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино“ поздравиха своите родители с песни и стихотворения.

Великден е празник и се надяваме от най- малка възраст децата да го носят в сърцата си.
Екипът на ДГ „Здравец“ благодари на всички родители, които дойдоха да боядисаме тези красиви яйца.

Пожелаваме на всички весели Великденски празници.


     Походът на книгите 

  

 

 

„Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация.

През 2024 г. инициативата  се реализира под патронажа на вицепрезидента  г-жа Илияна Йотова.

На 16.04.2024 г. очаквани гости в ДГ „Здравец“ гр. Болярово бяха г-жа  Нина Терзиева зам. кмет на община Болярово, г-н  Христо Христов – кмет на община Болярово.

Събитието е във връзка с провеждане на инициатива от Националната кампания за насърчаване на четенето Походът на книгите. Посвещава се на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. По традиция „Походът на книгите“ стартира на 2 април, рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

Инициативата е “Известни хора да четат на деца”.

Целта на кампанията, която продължава до 23-и април, е да се насърчава четенето при децата още от най-ранна възраст. Мисията е да няма дете без достъп до книги.

Многобройни са пътищата на книгите към детското сърце.

Чудесна инициатива е „Походът на книгите “, която по увлекателен  начин докосва детската душевност и оставя следа в паметта на децата, приобщава ги към света на четящите. Детската литература е много важна, защото изгражда характера и възприятията на едно малко дете.

Срещата на гостите с децата на живо, е да им прочетат приказки от любими детски книги, като по този начин ги мотивират  да четат.

В група „Буратино“

Г-жа Терзиева прочете приказката „Косе Босе“ от Ран Босилек.

Г-н Христов прочете на децата приказката „Трите прасенца“ от Братя Грим“.

В група „Мики Маус“

Г-жа Терзиева прочете приказката „Синя приказка“ от Леда Милева, а част от децата помогнаха за интерпретация на основните моменти в нея.

Г-н Христов прочете на децата приказките „Отишла баба за дренки“, „Дядо и ряпа“  и „Кумчо Вълчо“ от Ран Босилек и заедно с тях коментира поуките от тези истории.

В създалата се приятна, празнична обстановка Николета Христова попита

г-жа Терзиева:

Коя е любимата Ви приказка?

Съвсем по-детски и непринудено  г-жа Терзиева отговори „Спящата Красавица“ от Шарл Перо.

Лъчезарният Никола Петков попита г-н Христов, коя е неговата любима приказка от детството:

С много уважение и ентусиазъм г-н Христов отговори „Червената шапчица от Шарл Перо.

Ташинка Илиева поздрави гостите със стихотворението „Книжка Веселушка“ от Веса Паспалеева.

Накрая в знак на благодарност децата от група „Мики Маус“ с учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева поздравиха г-жа Терзиева,  г-н Христов  с песента:„Книжка сладкодумна.“


8 Април

По случай 8-ми април – Международният ден на ромите, децата от група „Мики Маус“ на ДГ „Здравец“ гр. Болярово се включиха в честванията с детски празник. Заедно със своите учителки г-жа Стоянка Гочева, г-жа Габриела Янчева, гости и поканени родители, представиха по вълнуващ и интересен начин историята на ромския народ и традиционен ромски танц.
Децата показаха толерантност и любознателност към чуждата култура и обичаи и заредиха всички с много положителни емоции.


Осмомартенски поздрав

Децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите любими учителки от група „Буратино“ г-жа Диана Кижева и г-жа Николета Петрова и „Мики Маус“ г-жа Стоянка Гочева и г-жа Габриела Янчева отправиха поздрав към своите майки с песнички, стихотворения и танци по случай 8 март-международния ден на жената. На празника присъстваха всички родители и децата им подариха красиво изработени картички под ръководството на своите учителките в знак на уважение, любов и признателност.


Трети март

На 1 март децата от група „Мики Маус“ в град Болярово под ръководството на лъчезарната учителка Стоянка Гочева активно се включиха в общински празник честване на 3- ти март Национален празник на България и празника на художествената самодейност – 1 март.

Участието на група „Мики Маус“ беше със стихотворение „Трети март“ в изпълнение на Калоян Кижев и Николета Христова.
Децата с желание участваха в общинско тържество пред публика в читалище „Възраждане“ 2012 г. в гр. Болярово с приказката „Гълъб и пчела”. Много емоционално и художествено децата от клуб Детски театър под ръководството на г-жа Стоянка Гочева представиха приказката.

Под формата на театрализирана игра със своята артистичност пресъздадоха самостоятелно поетата роля на героите от приказката. Демонстрираха пред публика и гости своята индивидуална артистичност.

Умело използваха мимика, жест при интерпретация на художествения текст. Бърза ориентация в пространството. Включването на музикален съпровод внесе оживление , ентусиазъм и приповдигнато настроение в участниците при изпълнението приказката. Емоционална наситеност и удовлетвореност от това, че между движенията и репликите на поетите роли са в единство и синхрон от децата.

Накрая децата бяха отличени с грамота, статуетка и парична награда осигурени от кмета на община Болярово г-н Христо Христов за доброто им представяне и участие в празника.


Баба Марта Бързала

На 1 март 2024 година децата от група „Буратино“ и група „Мики Маус“ заедно със своите любими учителки Стоянка Гочева, Диана Кижева и Николета Петрова посрещнаха Баба Марта в детска градина „Здравец“ гр. Болярово.

С нетърпение още от ранни зори децата очакваха Баба Марта. Посрещнаха я с много песни, танци и веселие. Всички деца бяха щастливи, усмихнати и лъчезарни. С желание децата импровизираха танцови стъпки и движения съобразно жанра и характера на музиката. С удоволствие играха около Баба Марта.

По традиция и за здраве тя закичи малки и големи с чудни мартенички.
Накрая зарадва всички със сладка питка.
Така премина този хубав български празник в детската градина – с много усмихнати лица, празнично настроение и с куп мартенички на детските ръчички завързани от Баба Марта.


Ден на розовата фланелка


Тази година на 27.02.2024 г. в ДГ „Здравец” и филиали децата под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева от група „Мики Маус“ , Диана Кижева  и Николета Петрова от група „Буратино“  по интересен, забавен и достъпен начин представиха информация за отбелязване международния ден на розовата фланелка. Всяка година той се провежда в последната сряда на месец февруари и е посветен на осъзнаването и превенцията на тормоза в училище.

Гост на празника беше  Янко Илчев – секретар на МКБППМН, който зарадва всички деца от ДГ „Здравец“ гр. Болярово и филиали в с. Воден и с. Стефан Караджово с  индивидуални награди /моделин/,  с които да работят през цялата година и розови балони.

В инициативите за Световния ден срещу тормоза в училище по подходящ начин  включихме и децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово. При нас в детските градини също се отчитат прояви на агресивно поведение, което изисква разяснителни кампании сред най-малките. Затова решихме, че най- подходящо е да се обсъждат подобни теми под формата на игра.

Под мотото „Можем да бъдем по- добри“ преминаха инициативите в този ден.

Г-ца Николета Петрова представи презентация където нагледно децата обогатиха своите познания за тормоза, видовете тормоз и насилие.  След презентацията г-жа Кижева попита децата : Какви трябва да бъдат към своите другарчета ?  В последствие те разбраха: – „Да бъдат приятелски настроени; – „Да се държат възпитано“; -„ Да не се обиждат и да си служат с вежливите думи“.

В кратка беседа и разговори с децата г-жа Стоянка Гочева обсъди проблемите за тормоз в детската градина, как да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.  Децата от група „Мики Маус“ представиха играта „Покажи и разкажи“ за добрите и лошите постъпки. Разиграха се различни ситуации от живота на детска градина.

С много внимание и загриженост г-жа Стоянка Гочева  отправи думите към всички деца:

„Бъдете посланици на доброто!“

На този ден всички деца имаха розови стикери изработени от учителките с надпис: “ Не на насилието и не за един ден“.

Изготвени бяха информативни табла – табла с послания за позитивна насоченост, добронамереност, толерантност. За финал на мероприятието бяха представени  „Песен за приятелството“ и музикалната игра „Подай ръка“ в знак на съпричастност към жертвите на тормоза в училище и детската градина в знак на неприемане на всеки акт на грубост, насилие, нетолерантност.

Накрая празника завърши с посланието „Приятели завинаги“.


Васил Иванов Кунчев

Днес на 16.02.2024 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите учителки Габриела Янчева, Диана Кижева и Николета Петрова почетоха 151-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
Cъc cпeциaлнa пpoгpaмa беше oтбeлязана пaмeтнaтa дaтa.

Педагозите с много майсторство и любов разказаха зa живота и делото на Bacил Лeвcĸи. Той остана в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения. Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели. Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа.

Децата от група „Мики Маус“ под ръководството на г-жа Янчева изпълниха песните: „Песен за Левски“ и „Песен за Апостола. С много ентусиазъм и приповдигнато настроение децата от група „Буратино“ и група „Мики Маус“ рецитираха стихотворения за Апостола.

Учителките успешно изпълниха най-важната задача която си поставиха , а именно да разпалят пламъчето на детската любознателност да съхранят българския дух и помогнаха на децата да почитат всичко българско и родно, винаги да следват примера на Левски, да обичат България и да се гордеят с нашата родина!


Коледно вълшебство

На 21.12.2023 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово посрещнаха добрия, желан и дългоочакван Дядо Коледа. Специални гости на празника бяха г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, заместник – кмета на община Болярово г-жа Нина Терзиева, г-жа Дияна Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра“ и Янко Анев общински съветник. Г-н Христов отправи своите благопожелания към екипа на Детска градина „Здравец“ и децата , като пожела на всички здраве, късмет и успехи, през Новата 2024 година да бъде още по – добра, мирна и успешна.

Коледа е празник , който очакваме с нетърпение и копнеж да ни донесе нещо хубаво, празник на мечтаните желания и изненади.
С много радост децата заедно със своите родители и приятели, преживяха вълнуващи мигове в предпоследния учебен ден от заминаващата година.
Много усмивки, забавление и весело настроение съпътстваха вълшебните мигове, прекарани в детската градина.
Празничната програма беше изпълнена с прекрасно представени стихове, песни и танци изцяло вдъхновена от коледния дух.
В програмата оживяха джуджета, снежинки и коледари, които са олицетворение на традициите и обичаите на българския фолклор.
Коледуването – стар български обичай, според който по Коледа момците обикалят домовете и пеят песни, благославят стопаните за здраве и берекет.
Настъпи дългоочакваният момент – Дядо Коледа е тук, за да раздаде подаръците на децата със своята помощничка „приказната фея“.
Накрая всички деца получиха коледни лакомства и играчки от г-н Христо Христов и
г-жа Нина Терзиева.

С този благороден жест повдигнаха емоцията на децата в празничния ден.


Предколедно тържество

На 8.12.2023 година кмета на община Болярово г-н Христо Христов откри предколедния празник, който допринесе много оживление, радост сред всички присъстващи гости и жители на града.

Под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева децата от ДГ „Здравец“ група „Мики Маус“ се включиха активно в празничния концерт, запалване свещичките на коледната елха“ пред читалище „Възраждане“ 2012 г.

Пред публика и гости те отправиха своя музикален поздрав. Пяха възторжено и преживяха емоционално съдържанието на песните „Ринга-ринга ла-ла“, „ Пей звънче“.

Децата умело използваха мимика, жест и артистични изяви. Невероятно щастливи и приятно изненадани бяха децата, когато сред тях се появи добрия Дядо Коледа.


 

Ден на християнското семейство

На 21.11.2023 г. в ДГ „Здравец“ гр. Болярово в група „Мики Маус“ децата под ръководството на своите грижовни учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева отбелязаха деня на християнското семейство. Бяха поканени няколко майки на децата.
Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин да покажат духовните си задължения към наследниците си.

След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.
Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Мили родители демонстрирайте любовта си към децата и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!
Развълнувани дечицата под организаторските способности на учителките с много любов разказваха за своите семейства, говориха за неговите членове.

Учители, леля Генка и родители зарадваха децата с вкусна питка. Създаде се една топла и уютна среда с мирис на истински хляб. Вкусната питка децата от група „Мики Маус“ споделиха с малките дечица от група „Буратино“.

С вълнение и радост те поздравиха своите обичани и любящи майки с песента „Моето семейство“.

Накрая децата с много трепет и вдъхновение нарисуваха своето семейство, с които украсихме таблото във фойето.