Съобщения


Движа се безопасно

На 14.05.2024 г. в ДГ „Здравец” и филиали гр. Болярово се състояха следните съвместни инициативи на РУ – гр. Елхово и полицейски участък в гр. Болярово за пътна безопасност на децата. Проведоха се практически беседи по БДП с представители на МВР в детската градина.

Гост на инициативата в гр. Болярово бяха инспектор Живко Койчев и младши инспектор Иван Кючуков. Във филиалите село Воден бяха посетени от младши инспектор Стамен Пенчев и Боян Недев. В с. Стефан Караджово инспектор Драгомир Караджов.

Проведеното мероприятието помогна да се осъществи взаимодействие с МВР за подпомагане на обучителния процес на децата по безопасност на движението. Срещата премина в емоционална, тържествена атмосфера, където децата се „Учат играейки- живеят знаейки”.
В тази възраст децата рядко се движат самостоятелно, но въпреки това те са участници в движението и затова трябва да умеят да се движат безопасно.
Инспектор Живко Койчев в гр. Болярово изнесе много интересна и поучителна беседа на децата. Тематично поднесеният материал обогати знанията на децата за основните правила на уличното движение. Опазване живота и здравето на децата на улицата. Подготовката им за безопасно придвижване като пешеходци. Беседата от инспектор Койчев подпомогна подобряването на възпитателно- образователния процес по БДП. Децата усвоиха знания и умения в областта на пътната безопасност. Придобиха обобщени представи за по-важни пътни знаци – STOP, път с предимство, пешеходна пътека; Внимание!
Други опасности, Двупосочно движение, Паркинг и други. Затвърди представите им за пътното движение и уменията им за безопасно придвижване като пешеходци. На поставени от инспектор Койчев въпроси децата изброяваха кой къде се движи; назоваваха участниците в движението; Разказваха и назоваваха двата вида светофари. С лекота изброяваха светлините на светофара по цвят. На практика се запознаха със звуковия сигнал на полицейската кола.

Уточняваха правилата и местата за безопасно пресичане и осъзнаваха необходимостта от тяхното спазване. Откриваха грешки на пешеходци при пресичане. Пяха подходящи песни за възрастта си.

Инспектор Стамен Пенчев и инспектор Боян Недев във филиал с. Воден и инспектор Драгомир Караджов и инспектор Тончо Димитров във филиал с. Стефан Караджово разказаха на децата за местата, където могат да играят. Усъвършенстваха понятията им за безопасността на улицата. Уточниха и разшириха знанията на децата за малкия пешеходец. Изградиха елементарни представи за пътното движение и важни умения за безопасно придвижване като пешеходци.

След това децата усъвършенстваха и затвърдиха наученото в игрови дейности.
Разказваха и назоваваха двата вида светофари.
Накрая децата в гр. Болярово поздравиха инспектор Живко Койчев и младши инспектор Иван Кючуков с песента „Колелата на автобуса“. Децата от филиалите поздравиха инспектор Стамен Пенчев, инспектор Боян Недев с „Песен за светофара“.


Лазаруване от филиал с. Стефан Караджово.

Децата от ДГ „Здравец“, филиал с. Стефан Караджово след старателната си подготовка пресъздадоха народния обичай „лазаруване“ под ръководството на своите учителки- Стоянка Станчева и Маргарита Янева. Момиченца облечени с пъстри носии и накичени с венчета от върбови клонки посетиха кметството на с. Стефан Караджово.
По стара българска традиция, красивите, усмихнати и накичени с китки в косите лазарки отправиха наричания и благопожелания за здраве и берекет.


Пролетни празници

От пролетните фолклорни празници, най- голямо място в живота на децата намират Лазаровден и Великден.

Децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино под ръководството на своите учителки Стоянка Гочева, Габриела Янчева, Диана Кижева и Николета Петрова емоционално възпроизведоха традиции и песни, свързани с пролетните народни обичаи.

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар, който по традиция се организира и чества само от момите.
Децата пресъздадоха обичая лазаруване в къщата на добрите стопани.
Прекрасните лазарки за сетен път разкриха пред нас красотата на традицията- изработката на венчетата и наричанията за здраве, радост, берекет, за дълъг и щастлив живот.
С празнично настроение, с творческо вдъхновение децата пресъздадоха колоритността на празника като пяха песни, рецитираха стихчета и изиграха характерното боенишко хоро На празника присъстваха и родители, които бяха приятно изненадани от емоционално представена програма.

С чудесното си представяне малките дечица показаха, че националният дух не е угаснал, а младото поколение спазва, тачи и поддържа българските традиции завещани от дедите ни.


Великденска работилничка

На Велики четвъртък още от ранни зори се боядисват яйца.
Традицията бе спазена и в любимата ни детска градина „Здравец“ гр. Болярово.
Съвместно деца, родители и педагози от двете групи „Мики Маус“ и „Буратино“ се включиха във Великденската работилничка . Създаде се много настроение и една емоционална атмосфера, във която всички с много любов, ентусиазъм украсяваха по свой неповторим начин шарени яйца. Родителите показа умения и различни техники за боядисване на яйцата – декупаж, боядисване с памук.
Децата научиха, че първото яйце е червено и с него отриваме бузките, да са бели и червени, здрави и засмени през годината. Яйцето трябва да се пази цялата година. За да разберем каква ще е следващата година .
Подредихме изложба от яйца, красиво подредени на специални поставки, кошнички, рисунки и апликации.
Приятни емоции изпитаха децата от крайния резултат – шарени, пъстри, цветни яйца.
Децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино“ поздравиха своите родители с песни и стихотворения.

Великден е празник и се надяваме от най- малка възраст децата да го носят в сърцата си.
Екипът на ДГ „Здравец“ благодари на всички родители, които дойдоха да боядисаме тези красиви яйца.

Пожелаваме на всички весели Великденски празници.


     Походът на книгите 

  

 

 

„Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация.

През 2024 г. инициативата  се реализира под патронажа на вицепрезидента  г-жа Илияна Йотова.

На 16.04.2024 г. очаквани гости в ДГ „Здравец“ гр. Болярово бяха г-жа  Нина Терзиева зам. кмет на община Болярово, г-н  Христо Христов – кмет на община Болярово.

Събитието е във връзка с провеждане на инициатива от Националната кампания за насърчаване на четенето Походът на книгите. Посвещава се на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. По традиция „Походът на книгите“ стартира на 2 април, рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

Инициативата е “Известни хора да четат на деца”.

Целта на кампанията, която продължава до 23-и април, е да се насърчава четенето при децата още от най-ранна възраст. Мисията е да няма дете без достъп до книги.

Многобройни са пътищата на книгите към детското сърце.

Чудесна инициатива е „Походът на книгите “, която по увлекателен  начин докосва детската душевност и оставя следа в паметта на децата, приобщава ги към света на четящите. Детската литература е много важна, защото изгражда характера и възприятията на едно малко дете.

Срещата на гостите с децата на живо, е да им прочетат приказки от любими детски книги, като по този начин ги мотивират  да четат.

В група „Буратино“

Г-жа Терзиева прочете приказката „Косе Босе“ от Ран Босилек.

Г-н Христов прочете на децата приказката „Трите прасенца“ от Братя Грим“.

В група „Мики Маус“

Г-жа Терзиева прочете приказката „Синя приказка“ от Леда Милева, а част от децата помогнаха за интерпретация на основните моменти в нея.

Г-н Христов прочете на децата приказките „Отишла баба за дренки“, „Дядо и ряпа“  и „Кумчо Вълчо“ от Ран Босилек и заедно с тях коментира поуките от тези истории.

В създалата се приятна, празнична обстановка Николета Христова попита

г-жа Терзиева:

Коя е любимата Ви приказка?

Съвсем по-детски и непринудено  г-жа Терзиева отговори „Спящата Красавица“ от Шарл Перо.

Лъчезарният Никола Петков попита г-н Христов, коя е неговата любима приказка от детството:

С много уважение и ентусиазъм г-н Христов отговори „Червената шапчица от Шарл Перо.

Ташинка Илиева поздрави гостите със стихотворението „Книжка Веселушка“ от Веса Паспалеева.

Накрая в знак на благодарност децата от група „Мики Маус“ с учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева поздравиха г-жа Терзиева,  г-н Христов  с песента:„Книжка сладкодумна.“


8 Април

По случай 8-ми април – Международният ден на ромите, децата от група „Мики Маус“ на ДГ „Здравец“ гр. Болярово се включиха в честванията с детски празник. Заедно със своите учителки г-жа Стоянка Гочева, г-жа Габриела Янчева, гости и поканени родители, представиха по вълнуващ и интересен начин историята на ромския народ и традиционен ромски танц.
Децата показаха толерантност и любознателност към чуждата култура и обичаи и заредиха всички с много положителни емоции.


Осмомартенски поздрав

Децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите любими учителки от група „Буратино“ г-жа Диана Кижева и г-жа Николета Петрова и „Мики Маус“ г-жа Стоянка Гочева и г-жа Габриела Янчева отправиха поздрав към своите майки с песнички, стихотворения и танци по случай 8 март-международния ден на жената. На празника присъстваха всички родители и децата им подариха красиво изработени картички под ръководството на своите учителките в знак на уважение, любов и признателност.


Трети март

На 1 март децата от група „Мики Маус“ в град Болярово под ръководството на лъчезарната учителка Стоянка Гочева активно се включиха в общински празник честване на 3- ти март Национален празник на България и празника на художествената самодейност – 1 март.

Участието на група „Мики Маус“ беше със стихотворение „Трети март“ в изпълнение на Калоян Кижев и Николета Христова.
Децата с желание участваха в общинско тържество пред публика в читалище „Възраждане“ 2012 г. в гр. Болярово с приказката „Гълъб и пчела”. Много емоционално и художествено децата от клуб Детски театър под ръководството на г-жа Стоянка Гочева представиха приказката.

Под формата на театрализирана игра със своята артистичност пресъздадоха самостоятелно поетата роля на героите от приказката. Демонстрираха пред публика и гости своята индивидуална артистичност.

Умело използваха мимика, жест при интерпретация на художествения текст. Бърза ориентация в пространството. Включването на музикален съпровод внесе оживление , ентусиазъм и приповдигнато настроение в участниците при изпълнението приказката. Емоционална наситеност и удовлетвореност от това, че между движенията и репликите на поетите роли са в единство и синхрон от децата.

Накрая децата бяха отличени с грамота, статуетка и парична награда осигурени от кмета на община Болярово г-н Христо Христов за доброто им представяне и участие в празника.


Баба Марта Бързала

На 1 март 2024 година децата от група „Буратино“ и група „Мики Маус“ заедно със своите любими учителки Стоянка Гочева, Диана Кижева и Николета Петрова посрещнаха Баба Марта в детска градина „Здравец“ гр. Болярово.

С нетърпение още от ранни зори децата очакваха Баба Марта. Посрещнаха я с много песни, танци и веселие. Всички деца бяха щастливи, усмихнати и лъчезарни. С желание децата импровизираха танцови стъпки и движения съобразно жанра и характера на музиката. С удоволствие играха около Баба Марта.

По традиция и за здраве тя закичи малки и големи с чудни мартенички.
Накрая зарадва всички със сладка питка.
Така премина този хубав български празник в детската градина – с много усмихнати лица, празнично настроение и с куп мартенички на детските ръчички завързани от Баба Марта.


Ден на розовата фланелка


Тази година на 27.02.2024 г. в ДГ „Здравец” и филиали децата под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева от група „Мики Маус“ , Диана Кижева  и Николета Петрова от група „Буратино“  по интересен, забавен и достъпен начин представиха информация за отбелязване международния ден на розовата фланелка. Всяка година той се провежда в последната сряда на месец февруари и е посветен на осъзнаването и превенцията на тормоза в училище.

Гост на празника беше  Янко Илчев – секретар на МКБППМН, който зарадва всички деца от ДГ „Здравец“ гр. Болярово и филиали в с. Воден и с. Стефан Караджово с  индивидуални награди /моделин/,  с които да работят през цялата година и розови балони.

В инициативите за Световния ден срещу тормоза в училище по подходящ начин  включихме и децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово. При нас в детските градини също се отчитат прояви на агресивно поведение, което изисква разяснителни кампании сред най-малките. Затова решихме, че най- подходящо е да се обсъждат подобни теми под формата на игра.

Под мотото „Можем да бъдем по- добри“ преминаха инициативите в този ден.

Г-ца Николета Петрова представи презентация където нагледно децата обогатиха своите познания за тормоза, видовете тормоз и насилие.  След презентацията г-жа Кижева попита децата : Какви трябва да бъдат към своите другарчета ?  В последствие те разбраха: – „Да бъдат приятелски настроени; – „Да се държат възпитано“; -„ Да не се обиждат и да си служат с вежливите думи“.

В кратка беседа и разговори с децата г-жа Стоянка Гочева обсъди проблемите за тормоз в детската градина, как да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.  Децата от група „Мики Маус“ представиха играта „Покажи и разкажи“ за добрите и лошите постъпки. Разиграха се различни ситуации от живота на детска градина.

С много внимание и загриженост г-жа Стоянка Гочева  отправи думите към всички деца:

„Бъдете посланици на доброто!“

На този ден всички деца имаха розови стикери изработени от учителките с надпис: “ Не на насилието и не за един ден“.

Изготвени бяха информативни табла – табла с послания за позитивна насоченост, добронамереност, толерантност. За финал на мероприятието бяха представени  „Песен за приятелството“ и музикалната игра „Подай ръка“ в знак на съпричастност към жертвите на тормоза в училище и детската градина в знак на неприемане на всеки акт на грубост, насилие, нетолерантност.

Накрая празника завърши с посланието „Приятели завинаги“.


Васил Иванов Кунчев

Днес на 16.02.2024 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите учителки Габриела Янчева, Диана Кижева и Николета Петрова почетоха 151-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
Cъc cпeциaлнa пpoгpaмa беше oтбeлязана пaмeтнaтa дaтa.

Педагозите с много майсторство и любов разказаха зa живота и делото на Bacил Лeвcĸи. Той остана в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения. Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели. Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа.

Децата от група „Мики Маус“ под ръководството на г-жа Янчева изпълниха песните: „Песен за Левски“ и „Песен за Апостола. С много ентусиазъм и приповдигнато настроение децата от група „Буратино“ и група „Мики Маус“ рецитираха стихотворения за Апостола.

Учителките успешно изпълниха най-важната задача която си поставиха , а именно да разпалят пламъчето на детската любознателност да съхранят българския дух и помогнаха на децата да почитат всичко българско и родно, винаги да следват примера на Левски, да обичат България и да се гордеят с нашата родина!


Коледно вълшебство

На 21.12.2023 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово посрещнаха добрия, желан и дългоочакван Дядо Коледа. Специални гости на празника бяха г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, заместник – кмета на община Болярово г-жа Нина Терзиева, г-жа Дияна Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра“ и Янко Анев общински съветник. Г-н Христов отправи своите благопожелания към екипа на Детска градина „Здравец“ и децата , като пожела на всички здраве, късмет и успехи, през Новата 2024 година да бъде още по – добра, мирна и успешна.

Коледа е празник , който очакваме с нетърпение и копнеж да ни донесе нещо хубаво, празник на мечтаните желания и изненади.
С много радост децата заедно със своите родители и приятели, преживяха вълнуващи мигове в предпоследния учебен ден от заминаващата година.
Много усмивки, забавление и весело настроение съпътстваха вълшебните мигове, прекарани в детската градина.
Празничната програма беше изпълнена с прекрасно представени стихове, песни и танци изцяло вдъхновена от коледния дух.
В програмата оживяха джуджета, снежинки и коледари, които са олицетворение на традициите и обичаите на българския фолклор.
Коледуването – стар български обичай, според който по Коледа момците обикалят домовете и пеят песни, благославят стопаните за здраве и берекет.
Настъпи дългоочакваният момент – Дядо Коледа е тук, за да раздаде подаръците на децата със своята помощничка „приказната фея“.
Накрая всички деца получиха коледни лакомства и играчки от г-н Христо Христов и
г-жа Нина Терзиева.

С този благороден жест повдигнаха емоцията на децата в празничния ден.


Предколедно тържество

На 8.12.2023 година кмета на община Болярово г-н Христо Христов откри предколедния празник, който допринесе много оживление, радост сред всички присъстващи гости и жители на града.

Под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева децата от ДГ „Здравец“ група „Мики Маус“ се включиха активно в празничния концерт, запалване свещичките на коледната елха“ пред читалище „Възраждане“ 2012 г.

Пред публика и гости те отправиха своя музикален поздрав. Пяха възторжено и преживяха емоционално съдържанието на песните „Ринга-ринга ла-ла“, „ Пей звънче“.

Децата умело използваха мимика, жест и артистични изяви. Невероятно щастливи и приятно изненадани бяха децата, когато сред тях се появи добрия Дядо Коледа.


Ден на християнското семейство

На 21.11.2023 г. в ДГ „Здравец“ гр. Болярово в група „Мики Маус“ децата под ръководството на своите грижовни учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева отбелязаха деня на християнското семейство. Бяха поканени няколко майки на децата.
Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин да покажат духовните си задължения към наследниците си.

След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.
Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Мили родители демонстрирайте любовта си към децата и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!
Развълнувани дечицата под организаторските способности на учителките с много любов разказваха за своите семейства, говориха за неговите членове.

Учители, леля Генка и родители зарадваха децата с вкусна питка. Създаде се една топла и уютна среда с мирис на истински хляб. Вкусната питка децата от група „Мики Маус“ споделиха с малките дечица от група „Буратино“.

С вълнение и радост те поздравиха своите обичани и любящи майки с песента „Моето семейство“.

Накрая децата с много трепет и вдъхновение нарисуваха своето семейство, с които украсихме таблото във фойето.


Безопасност на движението

На 21.11.2023 г. в ДГ „Здравец” и филиали гр. Болярово се състояха следните съвместни инициативи на Областна дирекция на МВР Ямбол и РУО-Ямбол за пътна безопасност на децата. Проведоха се практически беседи по БДП с представители на МВР в детската градина.

Гост на инициативата в гр. Болярово беше младши инспектор Иван Кючуков. Във филиалите село Воден и село Стефан Караджово младши инспектор Стамен Пенчев.

Проведеното мероприятието помогна да се осъществи взаимодействие с МВР за подпомагане на обучителния процес на децата по безопасност на движението. Празника премина в емоционална, тържествена атмосфера, където децата се „Учат играейки- живеят знаейки”.

В тази възраст децата рядко се движат самостоятелно, но въпреки това те са участници в движението и затова трябва да умеят да се движат безопасно.

Младши инспектор Иван Кючуков в гр. Болярово и младши инспектор Стамен Пенчев изнесоха много интересна и поучителни беседи на децата. Тематично поднесеният материал обогати знанията на децата за основните правила на уличното движение.Опазване живота и здравето на децата на улицата.Подготовката им за безопасно предвижване като пешеходци. Беседата от младши инспектор Кючуков подпомогна подобряването на възпитателно- образователния процес по БДП. Децата усвоиха знания и умения в областта на пътната безопасност.Придобиха обобщени представи за по-важни пътни знаци – STOP, път с предимство, пешеходна пътека;Внимание!Други опасности,Двупосочно движение,Паркинг и други.Затвърди представите им за пътното движение и уменията им за безопасно придвижване като пешеходци. На поставени от младши инспектор Кючуков въпроси децата изброяваха кой къде се движи; назоваваха участниците в движението; изброяваха светлините на светофара по цвят.Обогати речника на децата за улица, тротоар, платно и пешеходна пътека тип „Зебра“.
Младши инспектор Иван Кючуков и младши инспектор Стамен Пенчев разказаха на децата за местата, където могат да играят. Усъвършенстваха понятията им за безопасността на улицата. Уточниха и разшириха знанията на децата за малкия пешеходец. Изградиха елементарни представи за пътното движение и важни умения за безопасно придвижване като пешеходци.
След това децата усъвършенстваха и затвърдиха наученото в игрови дейности.
Първа игра ,,На улицата- минута е много“
Разказваха и назоваваха двата вида светофари.Изброяваха светлините на светофара, отгатваха гатанки и пяха подходящи песни за възрастта си.
С радост изиграха игрите ,, Сглоби знака ” и ,,Правилно – неправилно“.
Накрая децата поздравиха младши инспектор Иван Кючуков с песента „Колелата на автобуса“. Децата от филиалите поздравиха младши инспектор Стамен Пенчев с „Песен за светофара“.


„Трите прасенца“

Днес на 17 ноември 2023 г. в ДГ „Здравец“ гр. Болярово гостува на децата Държавен куклен театър от гр. Сливен.
Директорката на детската градина Калина Гюрова изрази чрез „Крайгранична искра“ благодарността си към заместник-кмета Нина Терзиева, която е председател на МКБППМН и секретаря на комисията Янко Илчев, че ощастливиха децата с безплатно представление по повод Деня на толерантността.

Със своето великолепно актьорско майсторство и професионализъм кукловодите се докоснаха със заслужено внимание до всяко детско сърчице. По време на „Трите прасенца“ децата реагираха на някои моменти спонтанно, емоционално.
С интерес следяха действията, жестовете и репликите на актьорите. Децата истински се забавляваха. Имаше много усмивки, радост, грейнали засмени детски личица.

Този прекрасен ден е най-лъчезарния, най-веселия и жизнерадостен за малките дечица. Представлението беше наситено с много изящество и емоция, разказа Калина Гюрова.

„Озвучаването на приказката раздвижи децата, внесе оживление сред тях. Музиката е едно от най-мощното средство оказваща едновременно емоционално и позитивно въздействие върху крехкия детски организъм.

Пожелавам на децата никога да не губят детското си очарование, да останат весели, искрени и щастливи деца. Дълго ще се помни това прекрасно и незабравимо представление от всички деца.

А на кукловодите пожелавам преди всичко здраве, много нови творчески успехи и да продължават да радват малките зрители, каза още директорката на ДГ „Здравец“ и филиали.


Добре дошла „Златна есен“

На 15 ноември 2023 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева и Габрила Янчева от група „Мики Маус“ и Диана Кижева и Николета Петрова от група „Буратино“ тържествено изпратиха „Златната есен“. Представиха богата литературно-музикална програма.
Празникът беше наситен с песни, танци, музикални движения, стихчета , забавни игри, гатанки. Звънливите детски гласчета огласиха детската градина .С радост децата рецитираха за есента, плодовете, зеленчуците и техните полезни съставки, за отлитащите птици през есента. Всички деца усетиха празничната атмосфера. Николета Христова и Никола Петков от група „Мики Маус“ представиха „Случка в гората“. Децата Борис Ставрев, Антонио Попов и Алекс Минчев от група Буратино рецитираха стихотворението „Есен“. Ташинка Илиева със своето стихче „Чудна работа“ попита „Есента“ – „Чудно ми е как нашари ти гората. Как за две недели позлати листата“.
Много емоционално децата от група „Мики Маус“ рецетираха стихотворенията „Крушки“ и „Есен“.
Тържествено и художествено пресъздадоха песните „Есен ни зове, „Ти не чу ли“ и „Гроздобер“. Всички деца изпитаха емоционално преживяване от песента „Зеленчуци“.

Красотата, багрите, украсата допринесоха за създаване на приповдигнато настроение и изящество в движенията на танца „Есенни листа“. Децата показаха умения за изразяване чрез творчество.


Пожарна Безопасност

На 8 ноември 2023 г. от 9:30 часа в ДГ „Здравец” гр. Болярово се проведе практическо занятие по пожарна безопасност на тема: „Евакуация на деца и личния състав при възникване на пожар”.

От 10:00 часа се проведе евакуация и по филиалите: с. Стефан Караджово, и с. Воден.

Децата се изведоха на безопасно разстояние от сградата на детската градина. Евакуацията беше успешно завършена.
Гости на практическото занятие в ДГ „Здравец” бяха  представители на РУПБЗН гр. Болярово г- н  Димитър Ненов и Петко Неделчев.

На практика децата се запознаха с някои основни правила, които трябва да се спазват задължително при възникване на ситуация на пожар.

Много емоции предизвика демонстрацията на гасене на пожар с помощта на водна струя и пяна, като пред присъстващите бе подчертано, че при по-големи инциденти трябва задължително да се обадят на Пожарната.

Интерес сред малчуганите предизвика запознаването на практика със звуковия сигнал на пожарната кола. A накрая разгледаха и  сложиха каската на пожарникарите, за да видят и усетят колко е важна тяхната екипировка. Една вълнуваща среща с пожарникарите и тяхната специална кола.

Интересна беседа изнесе г-жа Стоянка Гочева с децата от ДГ „Здравец” гр. Болярово. Децата под нейно ръководство разказаха с какви предмети не трябва да играят малките деца и при пожар на кой телефонен номер трябва да се обадят. Г-жа Гочева затвърди знанията на децата как да действат в задимена обстановка.

Обясни им, че трябва да поставят мокра кърпа на устата и носа и приведени трябва по-най бързия начин да се изведат децата на безопасно място.

Благодаря на всички участници в практическото занятие.


1 ноември – Ден на народните будители

На 1 ноември 2023 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово в група „Буратино“ с учителки Диана Кижева и Николета Петрова и група „Мики Маус“ с учителки Стоянка Гочева и Габриела Янчева отбелязаха деня на народните будители с презентация, беседа и стихчета.

Децата от група „Мики Маус“ под ръководството на своите любими учителки оцветиха красиви картички с лика на народните будители. След това бяха поставени на таблото в фоайето.
На 1 ноември се прекланяме пред многобройните дейци на словото, на онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.


Участие на ДГ „Здравец“ и филиали в празника на град Болярово

Във връзка с предстоящия празник на град Болярово ДГ „Здравец“ и филиали се проведоха следните дейности:

1. дейност- Спортни игри

Децата от град Болярово ръководени от своите любими учителки Стоянка Гочева, Габриела Янчева, Диана Кижева и Николета Петрова демонстрираха своите умения, знания и талант.

Беше проведена кратка беседа на която децата бяха запознати с покровителя на град Болярово“ Св. Димитър и неговия живот.
На 18.10.2023 г. във физкултурен салон на ДГ „Здравец“ гр. Болярово се проведе спортен празник във връзка с празника на град Болярово. Той премина под мотото „Здрав дух, здраво тяло.
Гост на празника беше Янко Анев общински съветник.
Децата от група „Буратино“ представиха играта „Да нахраним Зайко“
Децата от група „Мики Маус“ изиграха игрите  „Бързи, смели, сръчни” и  ”Гореща топка?”

Игрите предизвикаха много емоции у децата и спомогнаха за развитие на качествата бързина, съобразителност, точност, пъргавина и прецизност.
Във филиал с. Стефан Караджово на 24.10.2023 г.  под ръководството на учителките Стоянка Станчева – Тодорова и Маргарита Тенева- Янева и филиал с. Воден на 19.10.2023 г. под ръководството на учителките Султана Димитрова и Мария Георгиева също се проведоха спортни мероприятия.

Навсякъде се наблюдаваше по-добра комуникация между децата и придобиха важни качества като спортменство, работа в екип. Осъзнаха ролята на спорта като предпоставка за утвърждаване на здравословен начин на живот

  1. дейност – Изобразително изкуство – на 20.10.2023 г. децата от двете групи в град Болярово

 Рисунки  на асфалт на тема: „Моят роден град“

Група: „Мики Маус”, група „Буратино“

Изобразително изкуство – децата от  двете групи в град Болярово

Апликации на тема: „Обичам моя град през есента“ – 24.10.2023 г.

Група: „Мики Маус”, група „Буратино“

Гост на празника беше  Янко Илчев – секретар на МКБППМН, който зарадва всички деца от ДГ „Здравец“ и филиали с индивидуални награди /акварелни боички/,  с които да работят през цялата година.

3. дейност – 25.10.2023 г. – Театрализирана игра „Изгубената кърпичка“ група „Мики Маус

Децата умело използваха мимика, жест и с много артистизъм  представиха приказката  пред малките деца от група „Буратино“.

Специална награда за децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово получиха АУДИО СИСТЕМА  SENCOR  от МКБППМН.


ПОЗДРАВ ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА
от директора на ДГ „Здравец” и филиали гр. Болярово

Петнадесети септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българските учебни заведения. Ден – тържествен и незабравим за всички нас.

Гости на празника бяха г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, г- н Кольо Пехливанов – началник отдел образование, социални дейности, култура, вероизповедания и младежки дейности, г-н Янко Анев мед. специалист към детското заведение и общински съветник и г-жа Диана Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра.

Скъпи деца, вие прекрачвате прага на ДГ „Здравец”. Най-голямо е вълнението за децата, които за първи път прекрачват прага на детската градина. Тук при нас ще кажете първите думички, ще научите много важни неща, които ще помните винаги. Ние ще ви дадем старта по дългия път на знанието и науката. Растете здрави, умни и любознателни! Чувствайте се щастливи в нашия дом на радостта – ДГ „Здравец”, гр. Болярово.

Пожелавам ви много здраве, прекрасен и незабравим първи учебен ден, след това една успешна учебна година изпълнена с много хубави емоции съчетани с хиляди детски усмивки. Желая ви всичко най-добро. Бъдете живи, здрави и все така с лъчезарни личица!
Уважаеми колеги, необикновен и неповторим е всеки миг в детската градина, всеки ден е едно ново предизвикателство и едно ново начало. Учейки другите, човек учи и себе си, е казал Сенека. Затова, поели малките длани в своята, тръгнете – отново и отново – по нелекия път на познанието и предайте любовта към учението на малките дечица.

Скъпи родители, благодарим за доверието, което ни гласувахте и ни поверявате най-ценното – децата си! Ние сме учители по призвание. Гледаме на детството като ценност и ще оправдаем вашите очаквания за грижи и всеотдайност към децата. Бъдете търпеливи, постоянни и силни в съвместната ни работа!

Успешен старт през новата учебна! С пожелание за успешно й завършване. Здраве и вдъхновение, обич, признателност и удовлетворение да изпълват дните на всички нас!

На добър час през учебната 2023/2024 година.


1 юни

Общинското ръководство на град Болярово, организира празник посветен на 1 юни – международния ден на детето в градски парк.
Празникът беше открит от г-н Кольо Пехливанов началник отдел ОСКВМД към община Болярово.
Приветствено слово към всички дечица отправи г-н Христо Христов кмет на община Болярово. Мили деца нека детството Ви бъде леко изживяно в спокойствие и обич, за да израстете достойни жители на община Болярово. Пожелавам ви, бъдете здрави и да носите радост на своите родители. Никога да не губите детското си очарование, да останете весели, искрени, обичани и щастливи деца.
За тържествения момент ръководството на община Болярово поканиха фирма PAINTBALL LEGION , която проведе пейнтбол мини турнир с децата от детска градина “Здравец“ гр. Болярово и учениците на средно училище д-р „Петър Берон“ гр. Болярово и основно училище „Стефан Караджа“ с . Стефан Караджово.
Със своите обаятелни усмивки и великолепно майсторство учителките при детска градина „Здравец“ гр. Болярово г-жа Стоянка Гочева, г-жа Стоянка Ставрева, г-жа Ана-Мария Тодорова и г-жа Диана Кижева се докоснаха със заслужено внимание до всяко детско сърчице. Имаше много усмивки, радост, грейнали, засмени детски личица. Този ден е най-слънчевият, най- веселият и жизнерадостен празник посветен на всички деца от целия свят. Мили деца, вие сте най- хубавият подарък в живота ни, нашето бъдеще, нашата надежда и вяра в доброто.
Празникът беше наситен с много изящество и емоция. За децата имаше безброй изненади и игри. Много забавления и подходяща музика, която докосна и разтуптя всяко мъничко детско сърчице. С празнично настроение, с творческо вдъхновение децата пресъздадоха колоритността на празника. Нарисуваха на асфалта прекрасни детски творения, които са израз на детската фантазия и въображение.
След веселите игри и забавления настъпи мигът в който децата от детската градина бяха отличени от фирма PAINTBALL LEGION – Награда I място за пейнтбол мини турнир, медал с трикольорна лента, спорни пособия и топки.
Накрая г-н Христо Христов кмет на община Болярово, г-жа Нина Терзиева заместник кмет на община Болярово подариха на всички деца от група „Мики Маус“ и група „Буратино“ лакомства.


На добър час мини абитуриенти от Випуск 2023 г.

На 31.05.2023 г. в празнично украсения физкултурен салон на ДГ „Здравец“ град Болярово и неповторима емоционална атмосфера, под ръководството на г-жа Стоянка Гочева и г-жа Стоянка Ставрева се проведе тържествено изпращане на децата от група „Мики Маус“ под надслов „Довиждане детска градина.“

Гости на празничния концерт бяха г-жа Дора Карагьозова директор на средно училище д-р „Петър Берон“ и г-н Янко Илчев секретар на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.
Децата показаха своите умения и знания, които са усвоили в детската градина по различните образователни направления. Празникът беше наситен с много танци, игри, песни и пожелания.

Артистично танцуваха момичетата под звуците на песента „Биляна платно белеше“. Много чаровни бяха момчетата, които демонстрираха своите танцувални умения на песента „Опа гангам стайл. Музиката е едно от най- мощното средство оказваща едновременно емоционално и позитивно въздействие върху крехкия детски организъм. Г- жа Гочева много вълнуващо сподели, че през последните четири години са дали на децата, това, което не се купува с пари, а именно: любов, вяра и обич. Развълнувани децата се разделиха със своите любими учителки, които се грижиха за тях, насърчаваха, подкрепяха и образоваха през последните четири години

Директорът на детската градина г-жа Калина Гюрова приветства бъдещите първокласници. „Скъпи деца дойде часът на раздялата с любимата детска градина. Убедена съм , че всички вие сте добре подготвени за училище. На всички вас пожелавам много успехи в училище, мирно и щастливо детство”.

Накрая малките абитуриенти, облечени в тоги, получиха своите удостоверения за успешно завършена подготвителна група от директора на детското заведение г-жа Калина Гюрова.
Секретарят на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни Янко Илчев връчи от името на кмета на общината Христо Христов на всички бъдещи първокласници ученически пособия.
От името на колектива при ДГ „Здравец“ и филиали гр. Болярово г-жа Калина Гюрова изрази голямата си благодарност към ръководството на общината Болярово за оказаното съдействие през годините.


СПОРТЕН ПРАЗНИК В ДГ

„ЗДРАВЕЦ“ И ФИЛИАЛИ

ГРАД бОЛЯРОВО

На – 17 май, в ДГ „Здравец“ и филиали отбелязахме деня на Българския спорт, който премина под мотото „Здрав дух- здраво тяло“.

Гост на празника в гр. Болярово беше г-н Янко Илчев секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни гр. Болярово.

Малките мажоретки от група „Мики Маус“  под ръководството на г-жа Стоянка Ставрева откриха празника.

Децата от всички групи: група „Мики Маус“ с учителки Стоянка Гочева и Стоянка Ставрева, група „Буратино“ с учителки Ана-Мария Тодорова и Диана Кижева, група „Звънче“  под ръководството на учител  Маргарита Янева, и група „Снежанка“ под ръководството на учител  Мария Георгиева с желание се включиха в спортната инициатива,  като показаха завидни физически умения, добре преплетени в партньорска игра, екипност и увереност.

В интересните игри, подготвени от техните учители, децата показаха  колко добри спортисти са. Всички се забавляваха и се заредиха със сияещи усмивки. След като приключи надпреварата в игрите секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Янко Илчев връчи от името на кмета на общината Христо Христов грамоти, забавни игри и топки за отличното им представяне в спортните игри.

 

В приветствието си г-жа Калина Гюрова директор на ДГ „Здравец“ и филиали  похвали бързината, сръчността и уменията на малките спортисти.


Боядисване на великденски яйца

На Велики четвъртък още от ранни зори се боядисват яйца.
Традицията бе спазена и в любимата ни детска градина „Здравец“ гр. Болярово.
Съвместно деца, родители и педагози от двете групи „Мики Маус“ и „Буратино“ се включиха в голямото Великденско боядисване. Създаде се много великденско настроение и една емоционална атмосфера, във която всички с много любов, ентусиазъм украсяваха по свой неповторим начин шарени яйца.

Децата научиха, че първото яйце е червено и с него отриваме бузките, да са бели и червени, здрави и засмени през годината. Яйцето трябва да се пази цялата година.
За да разберем каква ще е следващата година .
Подредихме изложба от яйца, красиво подредени на специални поставки, кошнички, рисунки и апликации.
Децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино“ поздравиха своите родители с песни и стихотворения.
Великден е празник и се надяваме от най- малка възраст децата да го носят в сърцата си.
Благодаря на всички родители, които дойдоха да боядисаме тези красиви яйца.
Пожелавам на всички весели Великденски празници!


Пролетни празници

От пролетните фолклорни празници, най- голямо място в живота на децата намират Лазаровден и Великден.
Гости на празника бяха г-н Христо Христов кмет на община Болярово, г-жа Нина Терзиева заместник кмет на община Болярово, г-н Кольо Пехливанов началник отдел ОСДКВМД, г-жа Диана Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра“ и г-н Янко Анев общински съветник.

Децата от група „Мики Маус“ под ръководството на своите учителки Стоянка Гочева и Стоянка Ставрева емоционално възпроизведоха традиции и песни, свързани с пролетните народни обичаи.
Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар, който по традиция се организира и чества само от момите.

Децата пресъздадоха обичая лазаруване в къщата на добрите стопани. Малките лазарки за сетен път разкриха пред нас красотата на традицията- изработката на венчетата и наричанията за здраве, радост и берекет. Изиграха и характерното боенишко хоро.
Великден е най-светлият празник. За него се подготвяме дълго. Червеното яйце и козунакът са символите, чрез които децата осмислят празника Великден.

С празнично настроение, с творческо вдъхновение децата пресъздадоха колоритността на празника с великденските песни: „Великденска свещица”, „Чук-чук, яйчице” и „Кошничката ми е пълна” поздрав към всички присъстващи.

Накрая г-н Христо Христов кмет на община Болярово, г-жа Нина Терзиева заместник кмет на община Болярово подариха цветни торбички на децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино“ с великденски яйца и лакомства.


8 Април

По случай 8-ми април – Международният ден на ромите, децата от група „Мики Маус“ на ДГ „Здравец“ гр. Болярово се включиха в честванията с детски празник. Заедно със своите учителки г-жа Стоянка Ставрева, г-жа Стоянка Гочева, гости и поканени родители, представиха по вълнуващ и интересен начин историята на ромския народ и традиционен ромски танц.
Децата показаха толерантност и любознателност към чуждата култура и обичаи и заредиха всички с много положителни емоции.
Тази година 8 април съвпада с българския календар на който Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазаровден.

<!––nextpage––>


Честита Първа пролет

На 22 март 2023 г. в ДГ „Здравец“ гр. Болярово децата посрещнаха Първа пролет под ръководството на своите любими учителки: група „Мики Маус“ – г-жа Стоянка Гочева и г-жа Стоянка Ставрева, група „Буратино“ с г-жа Диана Кижева и г-жа Ана-Мария Тодорова.
Заредени с пролетно настроение и пъстра палитра от детски усмивки, талант и красота всички деца от детската градина отбелязаха един от най- любимите и очаквани празници „пролетта“.
Пролетта е най-красивият сезон в годината, защото сякаш всичко започва да живее отначало. Яна от група „Мики Маус“, която олицетворява Пролетта пристигна с огромен букет от пролетни цветя, които носят щастие, пробуждане и радости. В този сезон е събрана всичката любов. Когато настъпи пролетта всичко се раззеленява, цъфтят цветя, а птиците чуруликат своите любовни песни. Всичко оживява след дългата и студена зима. Красивата Пролет пристигна в детска градина „Здравец“ град Болярово и заля децата с благодат и игри.
С много ентусиазъм и вдъхновение децата пяха песните: „ Кукувичка“, „ Пролет иде“, „Идат от далече“ и „Ало слънчице“. Рецитираха стихотворения за красивата вълшебница – пролетта. С много настроение децата от група „Буратино“ изиграха музикалната игра „Малкото мече“.
Децата от група „Мики Маус“ с много артистизъм представиха театрализираната игра „Трите пеперудки“. Завършеха празника с народно хоро на песента „Седнало е Джорето“.
Така с много емоции, весело пролетно настроение и надежда за ново начало завърши това прекрасно тържество. Пролетта за децата е радост и светъл празник.


Осмомартенски поздрав

Децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите любими учителки от група „Буратино“ г-жа Ана-Мария и г-жа Диана Кижева и „Мики Маус“ г-жа Стоянка Гочева и г-жа Стоянка Ставрева отправиха поздрав към своите майки с песнички, стихотворения и танци по случай 8 март-международния ден на жената. На празника присъстваха всички родители и децата им подариха красиво изработени картички под ръководството на своите учителките в знак на уважение, любов и признателност.


Трети март

На 2 март 2023 г. децата от група „Мики Маус“ в град Болярово съвместно със своите лъчезарни учителки Стоянка Гочева и Стоянка Ставрева активно се включиха в общински празник честване на 3- ти март Национален празник на България и празника на художествената самодейност – 1 март.

Участието на група „Мики Маус“ беше със стихотворение за 3 март и песента „Знамето ни е трицветно“. Децата пяха възторжено.
Много емоционално и художествено пресъздадоха танца на песента „Хубава си моя горо“. Танцуваха с желание и демонстрираха артистично танцови движения.

Накрая децата бяха отличени с грамота, статуетка и парична награда осигурени от кмета на община Болярово г-н Христо Христов за доброто им представяне и участие в празника.


Баба Марта Бързала
На 1 март 2023 година децата от група „Буратино“ и група „Мики Маус“ заедно със своите любими учителки Стоянка Гочева, Стоянка Ставрева, Ана-Мария Тодорова и Диана Кижева посрещнаха Баба Марта с нейната внучка Крисия в детска градина „Здравец“ гр. Болярово. Гост на празника беше г-жа Стефка Палова специалист към община Болярово. Децата получиха мартенички и от нея, за което й благодарим.
С нетърпение още от ранни зори децата очакваха Баба Марта. Посрещнаха я с много песни, танци и веселие. Всички деца бяха щастливи, усмихнати и лъчезарни. С желание децата импровизираха танцови стъпки и движения съобразно жанра и характера на музиката. С удоволствие играха около Баба Марта.
По традиция и за здраве тя закичи малки и големи с чудни мартенички.
Накрая зарадва всички със сладка питка. Така премина този хубав български празник в детската градина – с много усмихнати лица, празнично настроение и с куп мартенички на детските ръчички завързани от Баба Марта.


Васил Иванов Кунчев

Днес на 17.02.2023 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите учителки Стоянка Гочева, Стоянка Ставрева, Ана-Мария Тодорова и Диана Кижева почетоха 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
Със специална програма отбелязахме паметната дата. Децата от група „Мики Маус“

участваха във викторина с тематично подбрани въпроси свързани с живота и делото на Васил Левски. По детски с много ентусиазъм разказаха всичко, което са научили за безсмърния герой избран на първо място в списъка на най-великите българи за всички времена на по-малките дечица от група „Буратино“. Пяха песни за Апостола, рецитираха стихотворения.

Васил Иванов Кунчев остана в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения. Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели. Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа.


175 години от рождението на Христо Ботев

Община Болярово със съдействието на „Дема филм“ и БНТ отбеляза тържествено 175-годишнината от рождението на Христо Ботев с историческия филм за него на Максим Генчев. Безплатната прожекция беше на 5 януари от 14 часа в зрителната зала на НЧ „Възраждане-1912″. В представянето на филма в Болярово взеха участие част от актьорите – д-р Руско Петров от Спасителен център за диви животни към „Зелени Балкани“ , неговият син Симеон Петров, както и Петър Славчев, Енчо Нейков и Ива Жекова, каскадьори от родолюбивата организация „Бага-тур“.
С много вълнение и трепет се включиха и децата от Детска градина „Здравец“ гр. Болярово. Съвместно актьори и деца изживяха неописуема радост и възторг под звуците на песента „Тих бял Дунав“. Пяха възторжено и преживяха емоционално съдържанието на песента.


Коледен празник

На 23.12.2022 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово посрещнаха добрия, желан и дългоочакван Дядо Коледа. Специални гости на празника бяха г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, заместник – кмета на община Болярово г-жа Нина Терзиева, г-жа Дияна Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра“ и Янко Анев общински съветник. Г-н Христов отправи своите благопожелания към екипа на Детска градина „Здравец“ и децата , като пожела на всички здраве, късмет и успехи, през Новата 2023 година да бъде още по – добра, мирна и успешна.

Коледа е празник на светлината и надеждата, топлината и обичта, на добротата и човещината, на детските спомени и радости. Празник, който очакваме с нетърпение и копнеж да ни донесе нещо хубаво, празник на мечтаните желания и изненади. С много радост децата заедно със своите родители и приятели, преживяха вълнуващи мигове в последния учебен ден от заминаващата година.

Много усмивки, забавление и весело настроение съпътстваха вълшебните мигове, прекарани в детската градина. Празничната програма беше изпълнена с прекрасно представени стихове, песни и танци изцяло вдъхновена от коледния дух.

В програмата оживяха джуджета, снежинки и коледари, които са олицетворение на традициите и обичаите на българския фолклор. Коледуването – стар бълг

арски обичай, според който по Коледа момците обикалят домовете и пеят песни, благославят стопаните за здраве и берекет.
Настъпи дългоочакваният момент – Дядо Коледа е тук, за да раздаде подаръците на децата.
Накрая всички деца получиха коледни лакомства и играчки от г-н Христо Христов и
г-жа Нина Терзиева. С този благороден жест повдигнаха емоцията на децата в празничния ден.

Благодаря на гостите, които ни уважиха и допринесоха да съприживеем магията на Коледно вълшебство.


Посещение в дома за стари хора

На 16.12.2022 г. бяхме поканени от ръководството на ЦСРИ г-жа Петева в дом за стари хора в гр. Болярово.
Цялата красота на празника децата пресъздадоха най-вече в обичая коледуване.

Подготовката за празника, малките коледари, характерните песни, танци, наричания, благословения за берекет и здраве, богатият реквизит, носии, накичените геги и т. н. допринесоха много за истинността на празника. Всичко това способства за приобщаване към българските традиции и обичаи. Децата се включиха с голям интерес и желание. Пяха песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта. Изиграха и коледарско хоро. По този начин обогатихме нагледно-образните представи на децата и старите хора за обичаите и традициите в българското семейство.

Някои от домуващите стари хора също поздравиха децата за Коледа със стихотворения. Деца и възрастни хора взаимно бяха удовлетворени от посещението. Показаха своята съпричастност и радостно настроение от настъпващия коледен празник.
Домакините от дома ги дариха с коледарски кравай, богата почерпка за всяко дете и скромна парична награда за децата.


Предколедно тържество

На 8.12.2022 година кмета на община Болярово г-н Христо Христов откри предколедния празник, който допринесе много оживление, радост сред всички присъстващи гости и жители на града.

Децата от ДГ „Здравец“ град Болярово , група „Мики Маус“ под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева и Стоянка Ставрева се включиха активно в общинско предколедно тържество „запалване свещичките на коледната елха“ пред читалище „Възраждане“ 2012 г.

Пред публика и гости те отправиха своя музикален поздрав. Пяха възторжено и преживяха емоционално съдържанието на песните „Коледна приказка“, „В коледната нощ“ и „Зная кой е“.
Децата умело използваха мимика, жест и артистични изяви. Невероятно щастливи и приятно изненадани бяха децата, когато сред тях се появи добрия Дядо Коледа.

Много атрактивна беше зарята, която озари нощното звездно небе.
Пожелаваме на всички гости и жители на град Болярово много здраве и весели новогодишни празници.


Празнувай с моето семейство

На 21.11.2022 г. в ДГ „Здравец“ гр. Болярово в група „Мики Маус“ децата под ръководството на своите грижовни учителки Стоянка Гочева и Стоянка Ставрева отбелязаха деня на християнското семейство, като бяха поканени майки на децата: Данчо, Ангелинка и Иван.

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин да покажат духовните си задължения към наследниците си.
След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.
Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Мили родители демонстрирайте любовта си към децата и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!
Развълнувани дечицата под организаторските способности на учителките с много любов разказваха за своите семейства, говориха за неговите членове.

Под умелото ръководство на учителките и леля Генка всички деца и родители се включиха в месенето на вкусна питка. Създаде се една топла и уютна среда с мирис на истински хляб. След изпичането на вкусната питка децата от група „Мики Маус“ я споделиха с малките дечица от група „Буратино“.

С вълнение и радост те поздравиха своите обичани и любящи майки с песента „Моето семейство“.
Накрая децата с много трепет и вдъхновение нарисуваха своето семейство, с които украсихме таблото във фойето.


1 ноември – Ден на народните будители

На 1 ноември 2022 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово в група „Буратино“ с учителки Сияна Ковачева и Катерина Станкова и група „Мики Маус“ с учителки Стоянка Гочева и Стоянка Ставрева отбелязаха деня на народните будители с презентация, беседа и стихчета.

Децата от група „Мики Маус“ под ръководството на своите любими учителки оцветиха красиви картички с лика на народните будители. След това бяха поставени на таблото в фоайето.

На 1 ноември се прекланяме пред многобройните дейци на словото, на онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.

Честит празник!


Пожарна Безопасност

На 28 октомври 2022 г. от 10:00 часа в ДГ „Здравец” гр. Болярово се проведе практическо занятие по пожарна безопасност на тема: „Евакуация на деца и личния състав при възникване на пожар”.

От 10:00 часа се проведе евакуация и по филиалите: с. Стефан Караджово, и с. Воден.
Децата се изведоха на безопасно разстояние от сградата на детската градина. Евакуацията беше успешно завършена.
Гост на практическото занятие в ДГ „Здравец” беше Началника на УПБЗН гр. Болярово г- н Михов.
На практика г- н Михов и неговият екип запознаха децата с някои основни правила, които трябва да се спазват задължително при възникване на ситуация на пожар.

Интересна беседа изнесе г-жа Стоянка Гочева с децата от ДГ „Здравец” гр. Болярово. Децата под нейно ръководство разказаха с какви предмети не трябва да играят малките деца и при пожар на кой телефонен номер трябва да се обадят. Г-жа Гочева затвърди знанията на децата как да действат в задимена обстановка.

Обясни им, че трябва да поставят мокра кърпа на устата и носа и приведени трябва по-най бързия начин да се изведат децата на безопасно място.

Благодаря на всички участници в практическото занятие.


Честит празник град Болярово!

С огромно желание се включихме в тържественото честване на празника на града. С много ентусиазъм и вдъхновение Георги, Вяра и Данчо от група „Мики Маус“ гр. Болярово рецитираха стихотворението „Моят роден град“. Демонстрираха и с лекота изпяха песента „Ти не чу ли“ пред публика и гости послучай празника на град Болярово.

С желание импровизираха танцови стъпки и движения под звуците на песента „Детска планета“ съобразно жанра на музиката. Децата изразяваха с подходящи движения характера на музиката и изпълняваха ритмично танцувалните движения.

Бяха удовлетворени от своите танцовални умения и мощно аплодирани от публиката.
Нека св. Димитър да ни пази и закриля от зло, от мъка и яростни стихии.
Колективът и децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово пожелават весел и споен празник на всички жители!


Тържество под наслов „Празнувай с нас град Болярово и ти есен“

На 25.10.20202г. във физкултурен салон на ДГ „Здравец“ гр. Болярово се проведе празник за изпращане на златокосата есен и празника на града.

Гости на празника бяха г-жа Стефка Палова специалист в община Болярово, г- н Кольо Пехливанов – началник отдел образование, социални дейности, култура, вероизповедания и младежки дейности, г-н Янко Анев мед. специалист към детското заведение и общински съветник, г-н Илчев секретар на МКБППМН и г-жа Диана Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра.
Децата ръководени от своите любими учителки Стоянка Гочева, Стоянка Ставрева, Катерина Станкова и Сияна Ковачева демонстрираха своите умения, знания и талант.

Беше проведена кратка беседа на която децата бяха запознати с покровителя на град Болярово“ Св. Димитър и неговия живот.
Представиха богата литературно-музикална програма. Празникът беше наситен с песни, танци, музикални движения, стихчета , забавни игри, гатанкии и театрализирана игра „Ябълката“ от Витали Сутеев.

Звънливите детски гласчета огласиха детската градина .С радост децата рецитираха за есента, плодовете, зеленчуците и техните полезни съставки, за отлитащите птици през есента.

Много тържествено и художествено пресъздадоха песните „Есен ни зове, „Ти не чу ли“ и „Гроздобер“.
Изпитаха емоционално преживяване от народната песен „Изгряла ми е месечинка“.

Красотата, багрите, украсата допринесоха за създаване на приповдигнато настроение и изящество в движенията на танца „Есенни листа“. Децата показаха умения за изразяване чрез творчество.


Безопасност на движението

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL
организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода 16.09 – 22.09.20202 г.
Събитието е с мото „Остани жив, пази живота“.

ДГ „Здравец“ гр. Болярово се включи с желание в инициативата за намаляване на
загиналите при пътнотранспортни произшествия.

На 21.09.2022 г. под ръководството на своите учителки децата разказваха , пяха песни
свързани с пътното движение, заучиха стихчета. Бяха представени презентации на
тема: „Да обучим и опазим децата в пътното движение“
В тази възраст децата рядко се движат самостоятелно, но въпреки това те са участници
в движението и затова трябва да умеят да се движат безопасно.

Заедно със своите любими учителки децата научиха и затвърдиха своите знания за
улицата, уличното движение и елементите на пътната среда .

Слушаха и разпознаваха
звукови сигнали на автомобили със специален режим: полицейска кола, пожарна кола,
линейка. Слушаха и разпознаваха звуци от улично движение”.

Стъпки на пешеходци,
движещи се автомобили, клаксон на автомобил, спирачки, звънец на велосипед,
мотоциклет, състезателна кола. Формирахме у децата умения за зрителна и слухова
комуникация с другите. Пространствено се ориентираха в игрова ситуация.

С лекота
разпознаваха светлинните сигнали на светофара.

Оцветяваха рисунки различни
елементи на пътната среда и участници в пътното движение, с което насочихме
вниманието им върху дисциплината на пътя и спазването на правилата за безопасно
поведение.

Получиха знания за различните видове превозни средства и водачи. Придобиха
познания за пешеходците и автомобилите.

Накрая завършиха с безопасно преминаване на пешеходната пътека.
Правила, правила, те ни пазят от беда.


ПОЗДРАВ ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА
от директора на ДГ „Здравец” и филиали гр. Болярово

Петнадесети септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българските учебни заведения. Ден – тържествен и незабравим за всички нас.

Гости на празника бяха г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, г-жа Стефка Палова специалист в община Болярово, г- н Кольо Пехливанов – началник отдел образование, социални дейности, култура, вероизповедания и младежки дейности, г-н Янко Анев мед. специалист към детското заведение и общински съветник и г-жа Диана Бончева редактор на вестник „Крайгранична искра.

Скъпи деца, вие прекрачвате прага на ДГ „Здравец”. Най-голямо е вълнението за децата, които за първи път прекрачват прага на детската градина. Тук при нас ще кажете първите думички, ще научите много важни неща, които ще помните винаги. Ние ще ви дадем старта по дългия път на знанието и науката. Растете здрави, умни и любознателни! Чувствайте се щастливи в нашия дом на радостта – ДГ „Здравец”, гр. Болярово.

Уважаеми колеги, необикновен и неповторим е всеки миг в детската градина, всеки ден е едно ново предизвикателство и едно ново начало. Учейки другите, човек учи и себе си, е казал Сенека. Затова, поели малките длани в своята, тръгнете – отново и отново – по нелекия път на познанието и предайте любовта към учението на малките дечица.

И помнете – учението сега е като резба върху камък – от Вас зависи как ще я направите!

Скъпи родители, благодарим за доверието, което ни гласувахте и ни поверявате най-ценното – децата си! Ние сме учители по призвание. Гледаме на детството като ценност и ще оправдаем вашите очаквания за грижи и всеотдайност към децата. Бъдете търпеливи, постоянни и силни в съвместната ни работа!

Успешен старт през новата учебна! С пожелание за успешно й завършване. Здраве и вдъхновение, обич, признателност и удовлетворение да изпълват дните на всички нас!

На добър час през учебната 2022/2023 година.


Предколедно тържество

На 9.12.2021 година кмета на община Болярово г-н Христо Христов откри предколедния празник, който допринесе много оживление, радост сред всички присъстващи гости и жители на града. Гост на тържеството беше и г-н Атанас Борисов Председател на общински съвет гр. Болярово.

Децата от ДГ „Здравец“ град Болярово , група „Мики Маус“ под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева и Николинка Минкова се включиха активно в общинско предколедно тържество „запалване свещичките на коледната елха“ пред читалище „Възраждане“ 2012 г.

Пред публика и гости те отправиха своя музикален поздрав. Пяха възторжено и преживяха емоционално съдържанието на песните „Зимно хоро“, „Над гората сняг вали“ и „Дядо Коледа“.

Специални поздравления и заслужени аплодисменти на публиката получиха малките рецитатори, които проявиха индивидуална артистичност при възпроизвеждане на стихотворенията. Гошко рецитира стихотворение „ Елхичка“, Вяра „Витлеемска звезда“ , а Яна „Снежинка“.
Децата умело използваха мимика, жест и артистични изяви. Невероятно щастливи и приятно изненадани бяха децата, когато сред тях се появи добрия Дядо Коледа.
Много атрактивна беше зарята, която озари нощното звездно небе.

Пожелаваме на всички гости и жители на град Болярово много здраве и весели новогодишни празници.


„Златна, благодатна и щедра есен“

На 25.11.2021 г. във физкултурен салон на ДГ „Здравец“ гр. Болярово се проведе празник за изпращане на златокосата есен.
Децата ръководени от своите любими учителки Катерина Илчева, Ирина Грозданова, Николинка Минкова и Стоянка Гочева демонстрираха своите умения, знания и талант.

Представиха богата литературно-музикална програма. Празникът беше наситен с песни, танци, музикални движения, стихчета и забавни игри. С радост децата рецитираха за плодовете и зеленчуците и техните полезни съставки, за отлитащите птици през есента.
Веселите песни, стихчета и танци на децата огласиха детската градина.

Красотата, багрите, украсата допринесе за създаване на приповдигнато настроение и изящество в движенията. Децата показаха умения за изразяване чрез творчество. Изпитаха емоционално преживяване от извършената дейност. Децата подредиха и изложба от чудновати образи, създадени от есенни плодове и зеленчуци.

Така с много настроение, игри и забавления децата от ДГ „Здравец” изпратиха златната есен, разказа директора на детското заведение Калина Гюрова.

/Галерия/


1 ноември

На 29 октомври 2021 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово в група „Буратино“ с учителки Ирина Грозданова и Катерина Илкова и група „Мики Маус“ с учителки Николинка Минкова и Стоянка Гочева отбелязаха деня на народните будители.
На 1 ноември се прекланяме пред многобройните дейци на словото, на онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.

Честит празник!


Честит празник град Болярово!

Пъстра, пъстра броеница
броеница плетеница
се издига на мегдана
на мегдана край герана!
Събрали са се, събрали на цял град Болярово,
момите още момците на голям празник срещу Димитровден да попеят, да потропат!
От светеца наш благословен
Градът ни да пребъде и векува!
Нека св. Димитър да ни пази и закриля от зло, от мъка и яростни стихии.
Колективът и децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово пожелават весел и споен празник на 26.10.2021 г. на всички жители!

/Галерия/


Дни на безопасност

ДГ „Здравец“ гр. Болярово взе участие в Дните на безопасността на пътя в периода 16.09 – 22.09.20201г. в инициативата за намаляване на загиналите при пътнотранспортни произшествия.

Второ издание на „Дни на безопасността на ROADPOL! Посланието на кампанията е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

На 21.09.2021 г. под ръководството на своите учителки децата конструираха, моделираха и рисуваха различни елементи на пътната среда и участници в пътното движение.

Затвърдиха наученото в игрово-познавателни и практически упражнения по БДП. Играха подвижни игри- „Цветни автомобили“; „Автобусът“.

Децата изработиха колективни изделия- рисунки, макети по БДП и направиха изложба от произведенията.
Под ръководството на своите учителки уточняваха правилата и местата за безопасно пресичане и осъзнаваха необходимостта от тяхното спазване.

Децата изброяваха кой къде се движи; назоваваха участниците в движението; изброяваха светлините на светофара по цвят.
Децата разпознаваха, назоваваха и разграничаваха отделните неподвижни елементи на пътя / пътен знак, светофар, предпазна решетка, осветително тяло и др./.

Накрая завършиха с безопасно преминаване на пешеходната пътека.

Правила, правила, те ни пазят от беда.

/Галерия/


Тържествено откриване на учебната 2021-2022 г.

ПОЗДРАВ ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

от директора на ДГ „Здравец“ и филиали” гр. Болярово.

Петнадесети септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българските учебни заведения.
Гости на празника бяха г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, г-жа Мария Чанева- секретар на община Болярово, г- Кольо Пехливанов – началник отдел образование, социални дейности, култура, вероизповедания и младежки дейности, г-н Янко Анев мед. специалист към детското заведение и общински съветник и г-жа Бинка Величкова – сътрудник на вестник „Крайгранична искра.

Скъпи деца, вие прекрачвате прага на ДГ „Здравец” и филиали. Най-голямо е вълнението за децата, които за първи път прекрачват прага на детската градина. Тук при нас ще кажете първите думички, ще научите много важни неща, които ще помните винаги. Ние ще ви дадем старта по дългия път на знанието и науката. Растете здрави, умни и любознателни! Чувствайте се щастливи в нашия дом на радостта – ДГ „Здравец” и филиали, гр. Болярово.

Уважаеми колеги, необикновен и неповторим е всеки миг в детската градина, всеки ден е едно ново предизвикателство и едно ново начало. Всеки от Вас, отдавайки себе си на децата, с любов и професионализъм гради основите на общото ни бъдеще. Прекрасно е да имаш възможността да се докоснеш до очарователния свят на детството, да поведеш малкия човек по пътя към любознателността и красотата, да го подготвиш за най-трудните уроци – житейските. Сами знаете, че по-важни от добрите напътствия са примерите за доброта и честност, за отговорност, справедливост и достойнство.

Чрез Вас децата получават увереност, че имат сили да достигнат мечтите си, а какво по-хубаво от това да дадеш на някого криле! Нека бъдат благословени усилията и търпението ни!

Скъпи родители, благодарим за доверието, което ни гласувахте и ни поверявате най-ценното – децата си!

Ние сме учители по призвание . Гледаме на детството като ценност и ще оправдаем вашите очаквания за грижи и всеотдайност към децата. Бъдете търпеливи, постоянни и силни в съвместната ни работа!

Успешен старт през новата учебна година!
С пожелание за успешно й завършване. Здраве и вдъхновение, обич, признателност и удовлетворение да изпълват дните на всички нас!

На добър час през учебната 2021/2022 година.

/Галерия/


Великденски празник

На 28.04.2021г. в ДГ „Здравец” гр. Болярово група „Буратино“ заедно със своите учителки Стоянка Гочева и Ана-Мария Тодорова , група „Мики Маус“ с г-жа Катерина Илкова в създадената празнична атмосфера на фона на тиха музика се пристъпи към боядисване на великденски яйца. Великден е най- светлият празник.

За него се подготвяме дълго. Шарим яйца заедно деца и педагози. Червеното яйце и козунакът са символите, чрез които децата осмислят празника Великден. Децата научиха, че първото яйце е червено и с него отриваме бузките, да са бели и червени, здрави и засмени през годината.

Подредихме изложба от яйца, красиво подредени на специални поставки, кошнички, рисунки и апликации. Изградихме обобщена представа за великденския празник. Благодаря на всички, които участваха в боядисването на яйцата.

Пожелавам на всички весели великденски празници!


Осмомартенски поздрав

Децата от ДГ „Здравец“ и филиали гр. Болярово от групи „Буратино“ и „Мики Маус“ отправиха поздрав към своите майки с песнички и стихчета по случай 8 март-международния ден на жената.

Вечерта подариха красиво изработени картички под ръководството на учителките за своите майки в знак на уважение, любов и признателност.


Трети март

На 2 март децата от група „Мики Маус“ и група „Буратино“ в град Болярово съвместно със своите лъчезарни учителки активно се включиха в тържественото честване на 3- ти март Национален празник на България.

Участието на група „Мики Маус“ беше с рецитал посветен на 3-ти март и песните „Трети март“ и „Знамето ни е трицветно.
Те пяха възторжено и преживяха емоционално съдържанието на песните.

Момичетата представиха мажоретен танц. Танцуваха с желание и импровизираха артистично танцови движения.


Посрещане на Баба Марта

На 1 март 2021 година децата от група „Буратино“ и група „Мики Маус“ заедно със своите любими учителки Ана-Мария Тодорова, Стоянка Гочева, Катерина Илкова и Николинка Минкова посрещнаха Баба Марта в детска градина „Здравец“ гр. Болярово. Те я очакваха с нетърпение още от ранни зори. Децата посрещнаха празника щастливи, усмихнати и лъчезарни. На тържеството децата пяха, играха хорце и забавни игри.

С много емоция децата от група „Буратино“ се въплатиха в ролите на различни горски животни и представиха своя чудесен танц.

Децата от група „Мики Маус“ представиха достойно своя народен танц с много изразителни движения.

С желание импровизираха танцови стъпки и движения съобразно жанра и характера на музиката. Импровизираха артистичност и с удоволствие играха хорото.

По традиция и за здраве Баба Марта закичи малки и големи с чудни мартенички.
Накрая зарадва всички със сладка питка.

Така премина този хубав български празник в детската градина – с много усмихнати лица, празнично настроение и с куп мартенички на детските ръчички.


Ден на розовата фланелка

Тази година на 24.02.2021 г. ДГ „Здравец” и филиали децата под ръководството на своите любими учителки Стоянка Гочева и Ана-Мария Тодорова от група „Буратино“ и Николинка Минкова и Катерина Илкова на група „Мики Маус“ по интересен, забавен и достъпен начин представиха информация за отбелязване международния ден на розовата фланелка.

Всяка година той се провежда в последната сряда на месец февруари и е посветен на осъзнаването и превенцията на тормоза в училище.
От г-н Любослав Ценов секретар на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към община Болярово получихме брошури „Училище без тормоз” за всички участници, розови картони и розови балони за всяко дете и украса. На този ден децата имаха розови стикери изработени от учителките с надпис: Не на насилието и не за един ден“.

В кратка беседа и разговори с децата учителите Стоянка Гочева и Николинка Минкова обсъдиха проблемите за тормоз в детската градина, как да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Г-жа Гочева разказа на децата за инициативата, която започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Беше представена презентация от младите учителки Ана-Мария Тодорова и Катерина Илкова, където нагледно децата обогатиха своите познания за тормоза, видовете тормоз и насилие. В последствие те разбраха: – Да бъдат приятелски настроени; – Да се държат възпитано; – Да не се обиждат и да си служат с вежливите думи.

Изготвени бяха информативни табла – табло с послания за позитивна насоченост, добронамереност, толерантност. За финал на мероприятието бе организирано масово пускане на розови балони в знак на съпричастност към жертвите на тормоза в училище и в знак на неприемане на всеки акт на грубост, насилие, нетолерантност.

Накрая децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово и филиалите в с. Воден и с. Стефан Караджово получиха грамоти за отбелязване на международния ден на розовата фланелка от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни разписани от г-н Христо Христов – кмет на община Болярово.

Галерия с снимки: ↓Работа по проект

ДГ „Здравец“ и филиали гр. Болярово работим по проект BG05M2ОP001-3.005-0004 „Активно приобщаване в системата на предучилищното образовани“ , финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. (ОП НОИР), съфинансирана от Европейския социален фонд.
Проектът е на обща стойност 82 500 000,00 лева.

Основна цел:
Основната цел на проекта е навременно ранно обхващане и образователното приобщаване на деца от уязвимите групи в предучилищното образование, подкрепа на достъпа им до качествено образование, подкрепа на социалното им приемане и сближаване за изграждането им като пълноценни граждани и за успешна професионална, социална и личностна реализация.

Проектната дейност по която работи детската градина е:
Дейност 1: Допълнително обучение по български език за деца от уязвими групи.
Работят следните учителки. В гр. Болярово Надя Димитрова Ставрева работи в група „Мики Маус“ и Ваня Димова Велкова в група „Звънче“ във филиал с. Стефан Караджово. От м. януари 2021 година работи и старши учител Стоянка Димитрова Гочева в група „Буратино“ гр. Болярово.

–––––––––––-–––––– www.eufunds.bg ––––––––––––––––––

Проект BG05M2ОP001-3.005-0004 „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.


Васил Иванов Кунчев

Днес на 18.02.2021 г. децата от ДГ „Здравец“ гр. Болярово под ръководството на своите учителки Николинка Минкова, Катерина Илкова, Стоянка Гочева и Ана-Мария Тодорова почетоха 148-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Cъc cпeциaлнa пpoгpaмa беше oтбeлязана пaмeтнaтa дaтa. Децата от група „Мики Маус“ представиха peцитaл „Дa ce знae и дa ce пoмни“ на по- малките дечица от група „Буратино“. Пяха песни.

Г-ца Ана-Мария Тодорова представи пpeзeнтaция зa живота и делото на Bacил Лeвcĸи.
Той остана в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения. Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели. Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа.


Европейски ден без загинал на пътя

В тази възраст децата рядко се движат самостоятелно, но въпреки това те са участници в движението и затова трябва да умеят да се движат безопасно.

Малките деца трудно преценяват сложността на пътната обстановка, нямат формирани волеви задръжки,ориентировъчната им способност не е гъвкава, което е причина да не могат да вземат правилни решение в критични ситуации на пътя и това ги прави най-уязвимите участници в движението.

Децата бяха запознати и се затвърдиха знанията им за пътната среда, за пространственото ориентиране в нея.Изброяваха елементите на пътната среда,заучиха основните правила за движение по улицата.

Запознаха се с опасните и безопасните места, получиха познания за пътните знаци.Рисуваха и апликираха „Пешеходци и автомобили” и светлините на светофара.Затвърдиха наученото в игри.

На 26.09.2019 г. в ДГ „Здравец“ гр. Болярово отбелязахме Европески ден без загинал на пътя.
Събитието беше съпроводено от следните мероприятия:

1. Проведена беседа с децата на двете групи „Мики Маус“ с г-жа Надя Ставрева и г-жа Стоянка Гочева на група „Буратино“.
2. Презентация на тема: „Обичам семейството! Да го пазим на пътя“
3. Музикално подвижна игра „Автобус“ с децата от група „Буратино“
4. Децата от група „Мики Маус” изрязваха и лепиха различни превозни средства.
5. Безопасно преминаване по пешеходна пътека с децата от двете групи.

Галерия с снимки: ↓


Детска градина „Здравец” и филиали – град Болярово

Инициативи във връзка с Националната седмица на четенето в периода от 09.12.2019 до 13.12.2019г.

В ДГ „Здравец” и филиали се планувани, координирани и проведени различни инициативи, които повишиха вниманието и интереса на децата и родителите към книгите и четенето.Седмицата беше наситена с многобройни дейности.

09.12. – понеделник

„Четем и се забавляваме в чудния свят на книгите”

Ученици от СУ д-р Петър Берон” гр. Болярово на гости при децата от ДГ „Здравец” гр. Болярово

Среща на децата с учениците от СУ д-р „Петър Берон”
На 09.12.2019 г. в ДГ „Здравец” гр. Болярово се проведе следната инициатива във връзка с Национална седмица на четенето под надслов „Четем и се забавляваме в чудния свят на книгите”.
Ученици от СУ д-р „Петър Берон” гр. Болярово водени от г-жа С.Минева /педагогически съветник / посетиха група „Мики Маус”. Учениците от горен клас прочетоха на децата приказката „Косе Босе”.
След прочета на приказката с децата се обсъди кои са героите и каква е поуката. Малките дечица останаха доволни от общата среща с по-големите каки и батковци.
След това учениците посетиха и група „Буратино”. Прочетоха приказката „Сливи за смет”.
С много артистизъм учениците художествено пресъздадоха приказките.
Децата изпитаха радост и удовлетвореност от прочетените приказки.

10.12. – вторник

„ Да разлистим книжките с вълшебства”

Любими приказни герои гостуват на децата в детската градина.

Гл. експерт „ХД” гр. Болярово К. Пехливанов влезе в ролята на приказен разказвач и прочете любими приказки на децата.
Среща с артиста Кольо Пехливанов
На 10.12.2019 г. децата от детска градина „Здравец” гр. Болярово бяха посетени от артиста и Главен експерт „ХД” към община Болярово г-н Кольо Пехливанов.Той влезе в ролята на приказен разказвач и прочете любимите приказки на децата от писателя Ран Босилек „Кумчо Вълчо рибар”, „На гости” и „Малкият Хитър Петър”.
Г-н Кольо Пехливанов умело използва мимика,жест и интонация при пресъздаване на художествения текст. Истински завладя малките дечица като разлисти книжките с вълшебства.Разтвори сърчицата и ума им към приказния свят на книгата .
Децата възприеха активно съдържанието на приказките в тяхната последователност.Изразяваха отношението си към постъпките на героите в художествените произведения.
С прочетените приказки и със своята артистичност г-н Пехливанов успя да създаде приповдигнато настроение у децата.Показа невероятни умения за изразяване чрез творчество.
Децата изпитаха емоционално преживяване от прочетените приказки.

11.12. – сряда

1.1.„Моята любима книжка „

Всяко дете носи своята любима книжка в групата и я представя на децата.

В група „Мики Маус” се проведе следната инициатива. Няколко деца донесоха своите любими книжки:
Никол Попова книжката „Сладки сънища”, Татяна Илиева „Пенокио”, Йоана Русева „Дивите лебеди” и Алексиано Ценов „ Петлето”. Учителката Надя Ставрева прочете книжките, които децата представиха на своите другарчета. С интерес слушаха художествените произведенията.С желание интерпретираха и съпреживяваха вълненията на героите. Включваха се активно в диалог.Учителката успя да развие наблюдателността, децата станаха по-активни и любознателни.Красивите илюстрации в книжките привлякоха вниманието на децата и допринесоха допълнително да се развият техните възприятия и фантазии обогатявайки детския им свят.

1.2. „Пазя всички книжки”

Запознаване на децата с книгата , нейната структура и съдържание , както и с грижите за нейното опазване.Организиране на посещение на децата от подготвителна група „Мики Маус” в библиотеката на читалище „Възраждане” 1912 г., където децата ще се запознаят с начина на съхранение на книгите.

Посещение в НЧ „Възраждане 2012 г.“
На 11.12.2019 г. децата от група „Мики Маус“ гр. Болярово посетиха местното читалище във връзка с Национална седмица на четенето.Там те бяха посрещнати от г-жа М. Христова, която потопи децата във вълшебния свят на книгите, като им прочети приказката „Снежанка и седемте джуджета“ и гатанки.Децата слушаха с интерес и внимание и разбраха, че книгата е отворен прозорец към света.Тя обясни на децата, че книжките в библиотеката се дават без парички и когато се научат да четат сами ще идват да си вземат книжки.Децата с голям интерес разгледаха предложените им книжки.
Накрая г-жа Христова запозна децата с Правилата за разглеждане на книжките, които трябва грижливо да пазят здрави и чисти.

12.12. – четвъртък

1.1„С баба приказки разказвам и чета”

Децата от ДГ „Здравец” и филиали
Посещение на баби и родители в групите , които да прочетат и разкажат на малките слушатели любими приказки.

Незабравима ще остане за нашите малки слушатели срещата с баба Катя и леля Павлинка.На малките дечица от група „Буратино” леля Павлинка прочете приказката „Пиленцето и патенцето”.Със своето изключително умение успя да привлече вниманието на децата и да задържи интераса им.
Баба Катя прочете на децата от група „Мики Маус” приказката „Вълкът и седемте козлета”. С желание децата възпроизведоха съдържанието на приказката.Изпитаха радост и удовлетвореност от прочета й.

1.2. Любима детска приказка на родителите

Кутия, в която всеки родител записва и пуска името на своята любима детска приказка.

Учителките на групите „Мики Маус” и „Буратино” предоставиха вълшебна кутия , в която бяха записани и пуснати имената на любимите детски приказки от детството на родителите .След отварянето й се оказа,че най- голям беше броя на приказките „Червената шапчица”, „Вълкът и седемте козлета”, „Пепеляшка” и „Снежанка и седемте джуджета”.
С проведеното мероприятия се утвърди приемствеността между поколенията и се принесе обичта към книгите върху подрастващите.

13.12. – петък

„Кът на книгата”

Всяка група създава свой кът с книги –обогатяване библиотеката в групата.

В ДГ „Здравец” и трите филиала съвместно деца и учители обособиха и обогатиха кът на книгите.В него децата при необходимост и желание могат да импровизират четене и преразказване на любими приказки.
Учителките насочиха вниманието на децата как да разглеждат книжките, да разлистват лист по лист, да не прегъват и късат страничките на книжките.
Проведените инициативи оставиха у децата траен емоционален отпечатък, с което смятаме, че са постигнати поставените цели в Национална седмица на четенето.Децата засилиха своя интерес към четенето, защото писменото слово е традиционно възпитание и се е утвърдило като водеща ценност.Безспорно имаща място в съвременния динамичен свят.
За да се утвърдят навиците на децата към четенето тези инициативи трябва да залегнат във възпитателно- образователния процес и да придобият постоянен характер и в следващите поколения.

Галерия с снимки: ↓Пожарна Безопасност

На 8 ноември 2019 г. от 10:00 часа в ДГ „Здравец” гр. Болярово се проведе практическо занятие по пожарна безопасност на тема: „Евакуация на деца и личния състав при възникване на пожар”.

От 10:00 часа се проведе евакуация и по филиалите: с. Стефан Караджово, с. Шарково и с. Воден.
Децата се изведоха на безопасно разстояние от сградата на детската градина.Евакуацията беше успешно завършена.
Гост на практическото занятие в ДГ „Здравец” беше Началника на УПБЗН гр. Болярово г- н Михов.

На практика г- н Михов запозна децата с някои основни правила, които трябва да се спазват задължително при възникване на ситуация на пожар.

Интересна беседа изнесе г-жа Стоянка Гочева с децата от ДГ „Здравец” гр. Болярово.Децата под нейно ръководство разказа с какви предмети не трябва да играят малките деца и при пожар на кой телефонен номер трябва да се обадят. Г-жа Гочева затвърди знанията на децата как да действат в задимена обстановка.

Обясни им, че трябва да поставят мокра кърпа на устата и носа и приведени трябва по-най бързия начин да се изведат децата на безопасно място.

Благодаря на всички участници в практическото занятие.

Галерия с снимки: ↓